Organizm ludzki wykorzystuje wapń przede wszystkim do budowy szkieletu. 99% tego pierwiastka jest związane w kościach i zębach. Aby utrzymać je w dobrym stanie konieczne jest codzienne spożywanie odpowiedniej dawki wapnia. Najlepszym źródłem tego minerału jest mleko i produkty mleczne. Szklanka mleka zawiera ok. 250-300 mg wapnia, plaster żółtego sera ok. 160-200 mg, 100 g jogurtu ok. 120 mg. Dzienne zapotrzebowanie na wapń jest jednak dużo wyższe, dlatego w pewnych sytuacjach powinno się sięgać po jego suplementy.
Kto powinien zażywać wapń?
Najwięcej wapnia potrzebują dzieci i młodzież oraz kobiety w wieku pomenopauzalnym i starsi mężczyźni. U dzieci jest on niezbędny do prawidłowego i szybkiego wzrostu szkieletu kostnego. W wieku starszym natomiast następuje jego szybka utrata z kości, przez co stają się one słabe i podatne na złamania. Podawanie większej ilości wapnia ma zapobiegać temu stanowi. Instytut Żywności i Żywienia podaje następujące zalecane dzienne normy spożycia dla różnych grup wiekowych (w miligramach):
- MężczyźniKobiety10-18 lat1300130019-50 lat1000100051-65 lat10001200Ponad 65 lat12001200
U kobiet w ciąży i karmiących zapotrzebowanie jest identyczne, jak u pozostałych kobiet.
Jakie suplementy wybierać?
Jeżeli z różnych przyczyn codzienne pożywienie nie zapewnia odpowiednio wysokiej dawki wapnia, należy wspomagać się jego suplementami. Istnieją takie, które zapewniają pełne pokrycie dziennego zapotrzebowania. Wapń może w nich występować w postaci różnych związków. Najpopularniejsze z nich to m.in. węglan, octan, mleczan, cytrynian i glukonian wapnia. Ich przyswajalność jest bardzo zbliżona do siebie, więc eksperci sugerują, że najkorzystniejsze jest stosowanie najtańszego z nich, czyli węglanu wapnia. Wysoka cena preparatu wapnia nie zawsze musi oznaczać, że jest on lepszy od innych.
Jak najlepiej zażywać?
W toku badań naukowych ustalono, że lepiej jest zażywać dzienną dawkę wapnia w dwóch lub trzech dawkach podzielonych, niż jednorazowo. Preparaty węglanu wapnia lepiej wchłaniają przy podaniu razem z posiłkami. Cytrynian wapnia jest dobrze przyswajany niezależnie od posiłków, więc można go proponować chorym z niedokwaśnością żołądkową lub leczącym nadkwasotę. Ważnym dodatkiem do suplementacji wapniem jest witamina D3. Zwiększa ona wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Jej niedobór może być jedną z przyczyn osteoporozy i rozmiękania kości (osteomalacji).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz